top of page

Αλήτις(η) - ένα πολυφωνικό παραμύθι

Πολυφωνικό Τραγούδι & Αφήγηση

Οι εγγραφές έκλεισαν
Δείτε άλλες εκδηλώσεις
Αλήτις(η) - ένα πολυφωνικό παραμύθι
Αλήτις(η) - ένα πολυφωνικό παραμύθι

΄'Ωρα & Τοποθεσία

29 Σεπ 2022, 8:30 μ.μ. EEST

Chania, Pireos 73, Chania 731 31, Greece

Σχετικά με την εκδήλωση

Αλήτις(η) - ένα πολυφωνικό παραμύθι

Perperúna & Lali Toupli

Μια νεαρή ηρωίδα δραπετεύει από ένα χωριό άγονο, όπου άνθρωποι και ζώα υποφέρουν από την μακρόχρονη ξηρασία και την φτώχεια και ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης και μεταμόρφωσης. Θα περιπλανιέται για καιρό, αποζητώντας μια άνοιξη που άργησε να ‘ρθεί, που πρέπει να ‘ρθεί, που θα ‘ρθει.

Η φωνή της ηθοποιού Αλίκης Ατσαλάκη (Ηράκλειο) στην αφήγηση υφαίνει την ιστορία της περιπλανώμενης (αλήτιδος) ηρωίδας. Οι γυναικείες φωνές των φωνητικών συνόλων Perperúna (Βερολίνο) και Lali Toupli (Ηράκλειο) τραγουδούν τις μνήμες και το παρόν της, γίνονται το σώμα και οι αισθήσεις της, μέσα από φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς, πρωτότυπα φωνητικά μουσικά θέματα και παραδοσιακούς πολυφωνικούς ήχους των Βαλκανίων. Η κινηματογραφίστρια και φωτογράφος Χρυσάνθη Γούλα επενδύει επιμέρους σκηνές της πολυφωνικής αφήγησης με προβολές υλικού βίντεο και εικόνας σε επιφάνειες του περιβάλλοντος χώρου, συνθέτοντας το μοναδικό σκηνικό της παράστασης.

Το παραμύθι, ο φωνητικός σχεδιασμός και το εικαστικό υλικό που πλαισιώνει την παράσταση αφορμώνται από στοιχεία (μελωδίες, ιστορίες, έθιμα και τελετουργικά) της βαλκανικής παράδοσης που σχετίζονται με τον κύκλο της ζωής και την μεταμόρφωση της φύσης και των πλασμάτων της την περίοδο της άνοιξης. Μέσα από αυτά, στα οποία πρωταγωνιστούν γυναικείες φιγούρες και θηλυκά σύμβολα, αναδεικνύονται πτυχές της γυναικείας εμπειρίας – μεταξύ άλλων - στην αναμέτρηση με την απώλεια και το πένθος, στον δρόμο προς την χειραφέτηση και τον προσδιορισμό μιας προσωπικής ταυτότητας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη / Κείμενο / Φωνητικός σχεδιασμός: Δήμητρα Κάνδια

Αφηγηματική φωνή: Αλίκη Ατσαλάκη

Τραγουδιστικές φωνές: Perperúna (Lorena Atrakzy, Angela Monaco, Saraï Ogara, Johanna Schlottke, Δήμητρα Κάνδια), Lali Toupli (Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Κλαίρη Κουντούρη, Ευτυχία Τσουκαλά)

Εικόνα / Video / Projections: Χρυσάνθη Γούλα

Το πολυφωνικό παραμύθι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ψηφιακά τον Μάιο του 2021, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας aejaa, εν καιρώ ακόμα πολλών περιορισμών λόγω της πανδημίας. Με την βοήθεια των πρωτότυπων ψηφιακών μέσων έγινε τότε δυνατή η εξ ’αποστάσεως (μεταξύ Βερολίνου και Ηρακλείου) αλληλεπίδραση των αφηγηματικών/τραγουδιστικών φωνών και video art σε πραγματικό χρόνο. Στα πλαίσια της 2ης έκδοσης του φεστιβάλ “We Love Stories” και με την επιτόπια σύμπραξη μιας διευρυμένης καλλιτεχνικής ομάδας 10 γυναικών επιχειρείται η πρώτη ζωντανή παρουσίαση του «Αλήτις(η) - Ένα πολυφωνικό παραμύθι» επι σκηνής.

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Perperúna γεννήθηκε από ανοιχτές συναντήσεις τραγουδιού στα πάρκα του Βερολίνου το καλοκαίρι του 2019 και οργανώθηκε επίσημα ως ομάδα στις αρχές του 2020. Από τότε, τα μέλη της Perperúna, με κίνητρο το κοινό τους πάθος για τις προφορικές παραδόσεις του ελληνικού και βαλκανικού χώρου, ασχολούνται με τη μελέτη, την επαναπροσέγγιση και επικοινωνία του γυναικείου πολυφωνικού ήχου, συχνά σε συνδυασμό με την χρήση παραστατικών μέσων. Εξερευνούν τα σύμβολα, τις γλώσσες και τις διαλέκτους, του μύθους και τα παραμύθια, τη μελωδική δομή των τραγουδιών εκείνων που έχουν συνοδέψει γενιές και γενιές ανθρώπων στον εορτασμό της ζωής και το παίνεμα της φύσης, στην έκφραση του έρωτα, στο μόχθο της εργασίας, στη ξενιτιά, σε καιρούς πολέμου, στο θρήνο του θανάτου. Έχουν συμμετοχές σε φεστιβάλ της Γερμανίας (ενδεικτικά 48h Neukölln, Import Export Munich, GutAlaune) και ποικίλα συνεργατικά καλλιτεχνικά projects.

Η ομάδα Lali Toupli είναι ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο που ζει και δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δημιουργήθηκε το 2018 με την performance “Μια ιστορία τραγουδώ” σε concept και επιμέλεια του Γιάννη Παπατζανή που έλαβε χώρα σε ΚΑΠΗ του Δήμου Χανίων. Η ομάδα με κάθε αφορμή επιδιώκει τη σύμπραξη και τη συνδημιουργία με μουσικούς, εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες. Το σύνολο αποτελείται από τις Αλίκη Ατσαλάκη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Κλαίρη Κουντούρη και Ευτυχία Τσουκαλα. 

【Είσοδος Ελεύθερη】

Κοινή χρήση αυτής της εκδήλωσης

bottom of page