top of page

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Η Χριστίνα Κυριαζίδη δίνει τακτικά σεμινάρια για παιδιά, εφήβους και νέους ηθοποιούς στο Βερολίνο και διεθνώς. Δημιούργησε και διηύθυνε το LAB (Laboratory Actors Berlin) μεταξύ 2014 - 2016.

26910283061_412c7f04f2_c.jpg

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Σωματική και Φωνητική Εκπαίδευση
Εργαλεία δημιουργίας για ηθοποιούς

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς θεάτρου και performers. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα ανθρώπων που εκπαιδεύονται μαζί προς ένα παραστατικό αποτέλεσμα. Είναι απαραίτητο η ομάδα να είναι σταθερή και να διατηρείται η ίδια καθ' όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, προκειμένου να προωθηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της και να βοηθηθεί η ατομική ανάπτυξη μέσω της ομαδικής εμπειρίας. Κάθε συνάντηση χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος επικεντρώνεται στη φυσική και φωνητική κατάρτιση του ηθοποιού και το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στη σύνθεση/δημιουργία.


ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΓΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες του θεάτρου.

Το μάθημα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος επικεντρώνεται στη σωματική και φωνητική κατάρτιση του ηθοποιού και το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στη σύνθεση/δημιουργία.
Μέσα από μια έντονη σύνδεση σώματος/νου, την εξερεύνηση διαφορετικών ποιοτήτων ενέργειας και την εμπειρία άβολων ζωνών στο σώμα και τη φωνή, η εκπαίδευση στοχεύει να βοηθήσει τον ηθοποιό να σπάσει τους αυτοματισμούς του και να φτάσει σε μια σκηνική έκφραση πέρα από τις σωματικές του συνήθειες και τα κλισέ του.
Ο ηθοποιός θα εργαστεί όχι προς ένα σώμα που κινείται, αλλά προς ένα σώμα απαλλαγμένο από προσωπικούς φραγμούς και αρκετά διαφανές για να επικοινωνήσει μια ιστορία, μέσω της κίνησης ή της ακινησίας.
Η εκπαίδευση βασίζεται στην τεχνική των σωματικών και φωνητικών δράσεων και ασκεί την ικανότητα του ηθοποιού να μεταχειρίζεται το σωματικό και φωνητικό του όργανο με συνείδηση, λεπτομέρεια και ακρίβεια, καθώς και να εμπλέκει το σώμα και το μυαλό του στην ερμηνεία (ερμηνεύω / to act = πραγματοποιώ δράσεις / realise actions) - όχι στην περιγραφή, ούτε στην προσποίηση. Μέσα από πραγματικές δράσεις (κινήσεις με πραγματικές παρορμήσεις) ο ηθοποιός θα επικεντρωθεί στο πώς να χτίσει τη δική του παρουσία στη σκηνή.

Περιεχόμενα :
o Εκπαίδευση: σύνδεση σώματος/νου, σφαιρική επίγνωση, αναπνοή, ρυθμός, ροή, αντίσταση, ενέργεια, συγκέντρωση, ισορροπία/ανισορροπία, εργασία με το σωματικό βάρος
o Δημιουργία: διαφορά κίνηση/δράση, κατασκευή σωματικών και φωνητικών παρτιτούρων δράσεων, αλληλεπίδραση μεταξύ οργανικής και αφηγηματικής δραματουργίας, επανάληψη, σχέση σώματος/χώρου, αυτοσχεδιασμός/σύνδεση κειμένου/σώματος.

time_3_edited.png
[ΛΗΘΗ] _ [OBLIVION] Athens_Berlin 2024 ©Katerina Arvaniti

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΓΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ

Το εργαστήριο προτείνει διαφορετικούς τρόπους χρήσης των σωματικών και φωνητικών μέσων του ηθοποιού προκειμένου να ανακαλύψει, να επεξεργαστεί και να μεταδώσει τη συναισθηματική κατάσταση του θεατρικού χαρακτήρα. Το εργαστήριο φιλοδοξεί να παρέχει στον ηθοποιό τα κατάλληλα εργαλεία για να εξερευνήσει τις δυνατότητες του σώματος και της φωνής του προκειμένου να δημιουργήσει έναν θεατρικό χαρακτήρα.

Τομείς έρευνας :
– σχέση σώματος και χώρου
– πόδια: τοποθέτηση και μετακίνηση του βάρους, σχέση με το έδαφος, ισορροπία/ανισορροπία
– παλάμες: ενέργειες/κρυφές ενέργειες
– αναπνοή σε σχέση με τη σωματική/φωνητική δράση
– ρυθμός, ροή/διακοπή της ροής της κίνησης
– υλικά και αντίσταση κίνησης
– σύνδεση του θεατρικού κειμένου και της φωνής του ηθοποιού
– contrapuntos στο σώμα και τη δραματουργία
– διαφορά κίνηση/δράση, μορφής/πληροφορίας
– ακρίβεια στην κατασκευή σωματικής και φωνητικής παρτιτούρας δράσεων 
– από τη σωματική επίγνωση στην παρουσία του ηθοποιού

 

SOLO PERFORMANCE

Η ηθοποιός που σκηνοθετεί τον εαυτό της

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας σόλο θεατρικής παράστασης.


Συνοδεύει τον ηθοποιό από τη σύνθεση σωματικού και φωνητικού υλικού, μέχρι τη στιγμή της επεξεργασίας και του μοντάζ αυτού του υλικού σε μια παράσταση που επικοινωνεί μια ιστορία μέσα από άλματα συνειρμών.


Το να σκηνοθετείς τον εαυτό σου σε μια σόλο παράσταση απαιτεί να είσαι δημιουργός και θεατής ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεις τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο νόημα που έχει η παράσταση για εσένα ως ηθοποιό και στους συνειρμούς που οι πράξεις σου φιλοδοξούν να αφυπνίσουν στον θεατή.


Πρέπει να μάθεις να σκέφτεσαι ταυτόχρονα ως προς τις δράσεις και τους συνειρμούς, τις εικόνες, τα κοστούμια, τα αντικείμενα, τον χώρο και τον φωτισμό. Να ταξιδέψεις το εσωτερικό ταξίδι του δημιουργού, ενώ ταυτόχρονα είσαι υπεύθυνος για μια σύνθεση που απευθύνεται στο εσωτερικό σύμπαν του θεατή.


Στο τέλος του εργαστηρίου, κάθε συμμετέχων θα έχει δημιουργήσει μια σόλο θεατρική παράσταση με το υλικό που θα προκύψει στο εργαστήριο.
 

›› 6. ΚΟΚΚΙΝΟ ©Xristina_Fylaktopoulou.jpg
[ΛΗΘΗ] _ [OBLIVION] Athens 2024_edited.jpg

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ

Η δραματουργία του ηθοποιού είναι η οργανική δραματουργία της παράστασης και αφορά τον τρόπο σύνθεσης και διαπλοκής του δυναμισμού, των ρυθμών και των σωματικών και φωνητικών δράσεων των ηθοποιών, ώστε να διεγειρθεί η αισθητηριακή προσοχή του θεατή. (Eugenio Barba)

Το εργαστήριο προτείνει τη διερεύνηση διαφορετικών διαδικασιών αυτοδημιουργίας: την δημιουργία οργανικού υλικού και τη διαδικασία του μοντάζ και της τελικής επεξεργασίας.


Εκκινεί από την αρχή ότι, το σώμα του ηθοποιού πρέπει να μελετηθεί με συνείδηση, στοχεύοντας τόσο στην σωματική επίγνωση της κίνησης, όσο και στη σύνδεση σώματος/νου που επιτρέπει στην έκφραση να υπερβεί την φόρμα και στον ηθοποιό να αποκτήσει μια ισχυρή σκηνική παρουσία.
 

Δουλεύουμε ταυτόχρονα σε 2 κατευθύνσεις:

Κάθετη κατεύθυνση : η σύνδεση της κίνησης με την εσωτερική της αναγκαιότητα (παρόρμηση), που υπογραμμίζει τη διαφορά μεταξύ φόρμας και εν/διαμόρφωσης.
Οριζόντια κατεύθυνση: η τεχνική του μοντάζ διαφορετικών εικόνων με συνειρμικό τρόπο.


Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ατομικές παρτιτούρες σωματικών  και φωνητικών δράσεων που μπορούν να επαναληφθούν με λεπτομέρεια και ακρίβεια και είναι σε θέση να επικοινωνήσουν μια ιστορία, μέσα από μια δυναμική αφήγηση.
 

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ  & ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑ
ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ

Το σεμινάριο προσφέρει ένα εντατικό πλαίσιο θεατρικής έρευνας στους τομείς της πρόθεσης, της παρόρμησης και της επαφής της δράσης, των ποιοτήτων κίνησης, της σχέσης σώματος και χώρου, ρυθμού και διακοπής του ρυθμού, των υλικών και της αντίστασης της κίνησης, της σωματικής και συναισθηματικής ανισορροπίας, των αρχέτυπων και των εσωτερικές κινήσεων, της γραμμής συναισθημάτων και του χάρτη των σχέσεων μεταξύ των θεατρικων χαρακτήρων. Ερευνά την κατάσταση ροής στη σωματική και συναισθηματική εκπαίδευση του ηθοποιού, καθώς και τη δραματουργία της κίνησης και του χώρου. Τέλος, φιλοδοξεί να παρέχει στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα εργαλεία σωματικής και συναισθηματικής εκπαίδευσης και έρευνας του θεατρικού χαρακτήρα που οδηγούν από τη σωματική επίγνωση στην σκηνική παρουσία του ηθοποιού.

 

[ΡΩΓΜΕΣ] _ [CRACKS] Athens_NYC 2024 ©Katerina Arvaniti
6. [ΡΩΓΜΕΣ] Χριστίνα Κυριαζίδη_credits©Κατερίνα Αρβανίτη.jpg

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΗ

Δραματοποίηση της ποίησης μέσα από το σώμα

Αυτό το σεμινάριο θα συνοδεύσει τον ηθοποιό στο ταξίδι του από τον ποιητικό στον σκηνικό λόγο. Με αφετηρία ένα ποίημα ή μια συρραφή ποιημάτων ο ηθοποιός θα δημιουργήσει θεατρικό υλικό, μεταφράζοντας τις ποιητικές εικόνες σε σωματικές δράσεις, την ατμόσφαιρα και την δυναμική του ποιητικού λόγου σε σκηνικό περιβάλλον και τους συνειρμούς της ποίησης σε σκηνική δραματουργία και παρουσία.

 

Το σεμινάριο επίσης προσφέρει ένα εντατικό πλαίσιο θεατρικής έρευνας κυρίως σε ότι αφορά τα εργαλεία του σωματικού θεάτρου και την δραματουργία της κίνησης και του χώρου.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, σπουδαστές παραστατικών τεχνών και σκηνοθέτες.


 

ΠΛΩΤΟ ΔΕΝΔΡΟ

Από την ποίηση στην σκηνή

Το Πλωτό Δένδρο είναι ένα εργαστήριο σωματικού θεάτρου που απευθύνεται σε θεατρικούς ερμηνευτές και σκηνοθέτες.

Ξεκινώντας από ένα ποίημα ή μια συρραφή ποιημάτων, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν και θα συνθέσουν σωματικό και φωνητικό υλικό, μετατρέποντας τις ποιητικές εικόνες σε σωματικές δράσεις, την ατμόσφαιρα και τη δυναμική του ποιητικού λόγου σε σκηνικό περιβάλλον και τους συνειρμούς της ποίησης σε θεατρική δραματουργία και σκηνική παρουσία.

Κάθε συμμετέχων θα δημιουργήσει μια σύντομη παρτιτούρα από σωματικές και φωνητικές δράσεις, οι οποίες θα μπορούν να επαναληφθούν με λεπτομέρεια και ακρίβεια και θα είναι σε θέση να επικοινωνήσουν μια ιστορία, εικόνα ή συναίσθημα, μέσα από μια δυναμική αφήγηση.

Το εργαστήριο προσφέρει επίσης ένα εντατικό πλαίσιο ψυχοσωματικής έρευνας, όσον αφορά τα εργαλεία της τέχνης του ερμηνευτή (σύνδεση σώματος και νου, σωματικοί άξονες, πηγή ψυχοσωματικής ενέργειας, άρσεις και διαφοροποιήσεις, ασυμμετρία και ανισορροπία, σχέση με το βάρος, αναπνοή, εστίαση, εσωτερική ταχύτητα, αισθητηριακή επίγνωση, συλλογική ενέργεια κ.ά.),και τη δραματουργία της κίνησης και του χώρου.

ΠΛΩΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια αισθαντική προσέγγιση στο σωματικό θέατρο

Σε αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσουμε πώς το συναίσθημα αιωρείται πάνω στο σώμα του ηθοποιού. Αναφερόμαστε εδώ σε έναν ηθοποιό - δημιουργό που είναι υπεύθυνος για τη σκηνική του δραματουργία και παρουσία, καθώς και για τα συνειρμικά, σωματικά και συναισθηματικά τοπία που παρουσιάζει στον θεατή.

Αρχικά, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να παράγουν οργανικό υλικό μέσω του αυτοσχεδιασμού και της σωματικής έρευνας, να το επεξεργάζονται και να το μοντάρουν, μέχρι να δημιουργήσουν μια τελική σύνθεση (παρτιτούρα σωματικών και φωνητικών δράσεων).

 

Στη συνέχεια, μέσω της αισθαντικής επίγνωσης θα εστιάσουμε στο συναίσθημα που ο ηθοποιός - δημιουργός επιθυμεί να επικοινωνήσει στον θεατή και πώς αυτό το συναίσθημα μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω της σωματικής συμπεριφοράς του ηθοποιού. 

 

Το συναίσθημα του ηθοποιού δεν μπορεί να προκαθοριστεί και υπόκειται κάθε φορά στο εδώ και τώρα της παράστασης. Ωστόσο, το συναίσθημα πρέπει να εμφανίζεται κάθε φορά μέσα στον θεατή. Πώς ο ηθοποιός μπορεί να προσκαλέσει, μέσω του σκηνικού του υλικού, τον θεατή σε ένα σύμπαν ποικίλων συναισθημάτων;

 

Το σκηνικό υλικό και η παρουσία του ηθοποιού είναι εύθραυστα και πολύτιμα συνάμα, όπως το εφήμερο του ίδιου του θεάτρου. Είναι ένα κάλεσμα σε μια προσωπική συνάντηση, σε μια εσωτερική συνομιλία με τον κάθε θεατή ξεχωριστά που μπορεί να συμβεί και μπορεί και να μην συμβεί. Μα όταν συμβαίνει, είναι μια εμπειρία μοναδική, μεταμορφωτική και σπάνια, σχεδόν σαν θαύμα.

bottom of page